COŚ INNEGO · COŚ ZDROWEGO · POD POKRYWKĄ · SŁONO

Ketchup z rabarbaru

SONY DSC

Sezon na rabarbar trwa w najlepsze, dlatego korzystam z sezonowości Matki Natury jak tylko się da. Wertując książki kucharskie z przepisami znalazłam przepis Dominiki Wójciak na ketchup z rabarbaru i nie mogłam z niego nie skorzystać. Przepis jest super bo robi się praktycznie sam, a właściwie piecze w piekarniku.

 

Skaładniki:

  • 4 łodygi rabarbaru
  • 1 duża cebula 
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów 
  • korzeń imbiru 3 cm
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki czerwonego octu winnego 
  • 1 laska cynamonu lub łyżeczka sproszkowanego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 goździki
  • 6 ziaren pieprzu
  • szczypta pieprzu kajeńskiego 
  • 1 łyżeczka soli

 

 

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Umyty rabarbar, cebulę i czosnek kroimy na mniejsze kawałki.SONY DSC

Ziele angielskie, pieprz i goździki rozgniatamy w moździerzu.

SONY DSC

SONY DSC

Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia do pieczenia.

SONY DSC

SONY DSC

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180° C przez około 1,5 godziny. Od czasu do czasu mieszając.SONY DSC

Gotowy sos miksujemy blenderem, przekładamy do słoików i pasteryzujemy w piekarniku przez 30 min. w 120 °C.

SONY DSC

I gotowe. 

SONY DSC

 

A w oczekiwaniu na ketchup, zrobiłam sobie małą przerwę kawową 🙂

Wykorzystując wolne miejsce w piekarniku, zapiekłam rabarbar pod pierzynką z kogla-mogla.

 

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC
Smacznego!

A&M

4 thoughts on “Ketchup z rabarbaru

  1. Ooo no niby brzmi ciekawie, ale sporo zamieszania… nie lepiej po prostu kupić gotowy ketchup bez sztucznych konserwantów jak nie wiem, Międzychód? Z jakich gotowych Ty korzystasz?

    1. Być może trochę zachodu jest, ale wspólne gotowanie zbliża ludzi 🙂 A poza tym ketchup rabarbarowy to alternatywa dla pomidorowego, takiego nie dostaniesz w sklepie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *