Bez kategorii · POD POKRYWKĄ · SŁODKO

Domowe ciasteczka maślane

Kiedy za oknem pada deszcz – nie zależnie jaką mamy porę roku – człowiek ma ochotę zaszyć się w domu, otulić kocykiem, wziąć w rękę książkę, ciepłą herbatkę i do tego coś dobrego 😊 A kiedy przychodzi słońce, niemal każdy, aż chce się dzielić tym co najlepsze z najbliższymi. A niema nic lepszego jak babcine ciasteczka maślane. Żeby zrobić je samemu nie trzeba być mistrzem kulinarnego fachu.  Weź wszystkie składniki :

Składniki na około 20 – 30 ciasteczek:

  • 180 g schłodzonego masła dobrej jakości 
  • 4,5 łyżki cukru pudru (użyłam wersji pudru z cukru trzcinowego)
  • 220 g mąki pszennej
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego lub Waszego ulubionego dodatku np. cynamonu.

Szybko połącz wszystkie składniki, uformuj wałek, odstaw na 30 min do lodówki.  Pokrój wałek na plasterki i piecz przez 15 min w 200 st. i gotowe. Dla urozmaicenia można przed pieczeniem posypać je gruboziarnistym cukrem albo cynamonem. I gotowe. Do tego wszystkiego mam dla Was dwa proste patenty jeden to pamiętaj by ciasto wyrabiać krótko i szybko a do tego najlepiej wyrabiaj je mikserem lub blenderem wówczas ciasto nie ugrzeje się zbytnio, zachowa dobrą formę i kruchość.

Spróbujcie sami…

A&M

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *