POD POKRYWKĄ · SŁODKO

Pavlova idealna

Lato!!!Sezon na truskawki trwa w najlepsze,a że bez truskawek i pavlowej nie wyobrażam sobie lata, postanowiłam podzielić się z wami przepisem na ten idealny duet -choć przyznam się szczerze, że pavlowa gości u mnie o każdej porze roku:)

To idealna dama na letnie przyjęcia, urodziny czy imieniny- chrupka na zewnątrz, a w środku delikatnie piankowa.  Spróbujcie sami! 

Składniki:

  • 6 białek
  • 300 g cukru pudru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu z białego wina 
  • 500 g śmietany kremówki 
  • 5oo g świeżych truskawek

 Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, następnie dodajemy skrobie, ocet i miksujemy. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując duże koło. Pieczemy w temperaturze 150°C przez ok 1,5- 2 godziny. Przed dalszą „pracą”, należy ją wystudzić przy lekko uchylonym piekarniku. 

Schłodzoną śmietanę ubijam (można opcjonalnie ją dosłodzić) i układam na wystudzonej bezie. Następnie układam truskawki i ozdabiam listkami mięty. 

Smacznego!

A&M

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *