Bez kategorii · COŚ INNEGO · POD POKRYWKĄ · RAZEM · RODZINNIE

Pizza na dwa piętra, czyli siedem na dziewięć gotuje:)

Za oknami niemal toskańska pogoda, słońce świeci, a my czujemy błogie lenistwo niedzielnego południa. Relaksując się na balkonie i rozmyślając o niedzielnym obiedzie słyszymy sąsiadów z pod 7. Krótka wymiana zdań i pada propozycja spotkania, a potem od słowa do słowa: ” To co Pizza?” – pytamy?

„Pizza” – mówi Madzia.

Zatem ustalone! Wpadajcie.

 Zastanawiacie się co nam będzie potrzebne, a więc tak:

  • Mąka typu włoskiego 450gr
  • Oliwa 4-5 łyżek
  • Woda 1 szklanka
  • Drożdże 15 gr
  • I dodatki w tym sosy
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli

A teraz sposób przygotowania:

Szybko zarabiamy ciasto. Jak? Do miski wsypujemy mąkę i sól, robimy dołek, w międzyczasie w połowie szklanki rozrabiamy drożdże, a w drugiej połowie oliwę. Wlewamy drożdże i oliwę do dołka w misce i zarabiamy całość, tak by ciasto odchodziło od ręki. Odstawiam je w ciepłe miejsce, po to by podwoiło swą objętość – czas ok 40-60 min. Gdy ciasto rośnie przygotowujemy dodatki do pizzy. My postanowiłyśmy zrobić pizzę polską i włoską:)

Na polską pizzę według siedem na dziewięć potrzebować będziecie:

  • szynkę
  • kabanosa
  • cebulę
  • ogórka kiszonego
  • kukurydzę
  • ser żółty
  • oregano lub tymianek

Na włoską pizzę natomiast potrzebne będą następujące składniki:

  • salami
  • papryka
  • czarne oliwki
  • cebula
  • świeża bazylia
  • zioła prowansalskie lub oregano
  • feta
  • ser żółty

Teraz będziemy potrzebować jeszcze sosy; pomidorowy i czosnkowy w proporcji 1 do 1/2. Wykonanie sosów jest naprawdę proste. Gawędząc ze znajomymi przygotowuję sos czosnkowy mieszając ze sobą: 2 łyżki śmietany 18%, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu z 2-3 ząbkami czosnku startymi na drobniutkiej tarce, szczyptą soli i szczyptą ziół prowansalskich. Sos pomidorowy to też bardzo prosta sprawa. Bierzemy pomidory z puszki, dodajemy szczyptę czosnku w proszku, szczyptę soli, oregano i ostrą paprykę; całość miksujemy i gotowe😊

Gdy ciasto już wyrośnie, wykładamy je na blat, by jeszcze raz szybko zarobić i rozwałkować. W międzyczasie włączamy piekarnik na grzanie na 200 st. Ciasto przekładamy na blachę/ blach – jeśli nie mieści się na jednej, jak to było w naszym przypadku:) Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i kolejno nakładamy składniki – wędliny, warzywa, zioła, a na końcu ser żółty.

Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 min. Podajemy z pozostałym sosem pomidorowy i czosnkowym.

Smacznego/ Buon appetito!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *