COŚ INNEGO · POD POKRYWKĄ · SŁONO

Domowe wypieki dla cierpiwych- chleb

WP_20160416_007

Domowy chleb na zakwasie, ze wspaniałej mąki grubego przemiału, z chrupiącą skórką…myślę, że wielu z nas o tym marzy. Aromatyczny zapach pieczonego chleba to coś niepowtarzalnego i pełnego ciepła i takiej beztroski dziecięcej, okraszonej nuta maślaną – coś wspaniałego. Ale czy pieczenie chleba to aby taka prosta rzecz?

W marketach wprawdzie dostępne są „chleboroby”, gdzie po prostu wrzucamy wszystko, mieszamy i pieczemy:) ale to jednak nie to samo. Co jakiś czas, gdy odwiedzam swoją Teściową, mam szans jeść taki chleb pieczony w domowych pieleszach i to jeszcze w specjalnej „babie” wykonanej z gliny przez mojego Teścia – coś wspaniałego. Cały dom pachnie, a mnie leci ślinka:) dlatego też postanowiłam podzielić się z wami przepisem na to cudo. Jeśli nie macie w domu glinianej baby nic straconego – piekarnik włączony na 240 st. też będzie dobry.

Składniki:WP_20160319_14_38_35_Pro

 Zaczyn:

  • mąka chlebowa 70 g
  • woda 85 g
  • dojrzały zakwas 15 g

WP_20160319_14_37_09_Pro

Gotowe ciasto:

  • mąka chlebowa 340 g
  • mąka żytnia razowa grubego przemiału 45 g
  • woda 210 g
  • sól 10 g
  • zaczyn 15o g

Nasz chleb zaczynamy od przygotowania zaczynu, robimy to na około 12 godzin przed mieszaniem ciasta. Łączymy składniki na zaczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce (temperatura ok. 21 °C). 

Gdy znajdujemy trochę czasu zabieramy się do mieszania ciasta. Łączymy wszystkie składniki ( na tym etapie pomijamy sól). Mieszamy je tak aby połączyły się w postrzępioną masę. Jeśli ciasto jest za suche dolewamy niewielką ilość wody. Przykrywamy misę folią i odstawiamy na 60 min.

WP_20160416_13_11_50_Pro

Na koniec posypujemy powierzchnię ciasta solą i mieszamy energicznie przez około 2 minuty – powinno mieć ono średnią konsystencję (ani gęstą, ani rzadką). Takie ciasto ostawiamy na kolejne 2,5 godziny w temperaturze 24°C.

WP_20160416_11_13_06_Pro

W międzyczasie zabieramy się do składanie ciasta – dwa razy w odstępach około 50 minut. Następnie dzielimy ciasto na bochenki (wedle uznania) i umieszczamy je w formach do następnego wyrośnięcia. Trwać będzie to ponownie około 2,5 godziny w temperaturze ok. 24 °C.

WP_20160416_11_13_23_Pro

Chleb pieczemy 40-45 min. w temperaturze 220-240 °C. Jeżeli, przed upływem czasu pieczenia, skórka zaczynie robić się brązowa warto przykryć ją folią na 5 min., a następnie zdjąć by finalnie skórka była chrupiąca. 

WP_20160416_14_55_39_Pro

WP_20160416_15_08_17_Pro

WP_20160416_15_08_06_Pro

I viola! Po ciężkiej pracy nagrodą będzie wasz własny pachnący bochenek chleba 🙂

WP_20160416_010

A&M

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *