POD POKRYWKĄ · SŁODKO

Pudding Czekoladowy – czyli szybki deser.

DSC04343

Deser, to danie, którego przygotowanie zazwyczaj wymaga nieco czasu. Powiedzcie, ile raz zdarza się, że wpadną niezapodziewani goście i zastanawiacie się czym ich poczęstować, co zrobić na szybko?!! Tu z pomocą może przyjść pudding czekoladowy.

Wystarczy, że macie w domu jajka, masło i tabliczkę czekolady lub kakao o mące i cukrze nie wspomniałam, albowiem każdy zazwyczaj ma je w domu. Przygotowanie zajmuje chwilę i dokładnie tyle samo poświęcamy na pieczenie bo to zaledwie 10 min!!! Sami spróbujcie:

składniki na 4 porcje :

3 jajka

90 gr masła

70 gr cukru pudru

50 gram mąki

120 gr czekolady deserowej/ 2,5 łyżki kakao

dla smaku 1 łyżeczka esencji z wanilii

szczypta soli

Ubijamy jaj z cukrem pudrem i szczyptą soli. W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem, lub masło z kakaem i odrobiną wody. Do ubitych na puszystą masę jaj dodajemy mąkę. Następnie dolewamy jeszcze ciepłą czekoladę i opcjonalnie esencję waniliowa lub inny aromat smakowy. Łączymy delikatnie na najniższych obrotach miksera. Dość płynne ciasto wlewamy do foremek żaroodpornych wysmarowanych uprzednio masłem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni w piecyku bez termoobiegu i 200 stopniach z termoobiegiem przez 10 minut i… gotowe.

Wyśmienicie smakuje podany z lekko kwaskowatą śmietaną i owocami.

Smacznego!

DSC04327

DSC04334

DSC04336

DSC04338

A&M

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

2 thoughts on “Pudding Czekoladowy – czyli szybki deser.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *