Jeszcze niedawno marzyliśmy o wiośnie. Z utęsknieniem wyglądaliśmy liści na drzewach, pierwszych kwiatów, śpiewu ptaków… Teraz gdy to wszystko już mamy, a za oknem wciąż pada, chciałoby się słońca, ciepła, soczystych owoców – po prostu Lata właśnie😊.
Myśląc o tym wspaniałym czasie, który pewnie też szybciutko nastanie przypomniało mi się smakowite, zupełnie nietypowe wzgórzystsze ciasto z jabłkami mniammm… z pewnością pełne Lata. Zobaczcie i spróbujcie sami może i u was zawita słońce.
Składniki:
mąka – 2 i 1/2 szklanki
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
masło – 1 kostka
serek homogenizowany – małe opakowanie
żółtko – 2 szt
szczypta soli
cukier puder – 2/3 szklanki + jeszcze trochę do ozdoby
cukier waniliowy – 1 opakowanie
jabłka – 6 dużych szt.
cynamon – 2 łyżeczki
Wykonanie jest naprawdę proste.
Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i z pozostałymi składnikami. Szybko zagniatamy tak, by powstało gładkie ciasto. Wkładamy je do zamrażarki. Gdy ciasto się chłodzi obieramy jabłka, kroimy je na połówki i wydrążamy gniazda nasienne. Wyjmujemy ciasto dzielimy na dwie części w podziale 2/3 do 1/3. Mniejszą cześć rozwałkowujemy i układamy na wcześniej przygotowanej blasze. Świetnym patentem na kruche lub półkruche ciasto jest rozwałkowywanie go już na papierze do pieczenie; nie mam problemu z przywieraniem oraz dużo prościej jest przenieść ciasto.
Na cieście układamy połówki jabłek, ja dorzuciłam jeszcze świeże truskawki, ale myślę, że spokojnie mogłyby być to połówki brzoskwiń, albo gruszek . Oprószamy owoce cynamonem. Następnie rozwałkowujemy drugą część i przykrywam nią ciasto pokryte owocami. Najpierw sklejamy brzegi, a potem ładnie formując doklejamy ciasto wokół owoców. Wierzch musimy lekko po nakłuwać widelcem. Ciasto pieczemy w temperaturze 175 st ok 50 minut do osiągnięcia złotego koloru. Po ostygnięciu dla ozdoby oprószamy całość cukrem pudrem.
Ojjj było pycha Sami spróbujcie:)
A&M