POD POKRYWKĄ · RAZEM · SŁODKO

Tęsknota za latem…

Jeszcze niedawno marzyliśmy o wiośnie. Z utęsknieniem wyglądaliśmy liści na drzewach, pierwszych kwiatów, śpiewu ptaków… Teraz gdy to wszystko już mamy, a za oknem wciąż pada, chciałoby się  słońca, ciepła, soczystych owoców – po prostu Lata właśnie😊.

Myśląc o tym wspaniałym czasie, który pewnie też szybciutko nastanie przypomniało mi się smakowite, zupełnie nietypowe wzgórzystsze ciasto z jabłkami mniammm… z pewnością pełne Lata. Zobaczcie i spróbujcie sami może i u was zawita słońce.

  Składniki:

mąka – 2 i 1/2 szklanki 

proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

masło – 1 kostka

serek homogenizowany – małe opakowanie

żółtko – 2 szt

szczypta soli

cukier puder – 2/3 szklanki + jeszcze trochę do ozdoby

cukier waniliowy – 1 opakowanie

jabłka – 6 dużych szt.

cynamon – 2 łyżeczki

 

Wykonanie jest naprawdę proste.

Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i z pozostałymi składnikami. Szybko zagniatamy tak, by powstało gładkie ciasto. Wkładamy je do zamrażarki. Gdy ciasto się chłodzi obieramy jabłka, kroimy je na połówki i wydrążamy gniazda nasienne. Wyjmujemy ciasto dzielimy na dwie części w podziale 2/3 do 1/3. Mniejszą cześć rozwałkowujemy i układamy na wcześniej przygotowanej blasze. Świetnym patentem na kruche lub półkruche ciasto jest rozwałkowywanie go już na papierze do pieczenie; nie mam problemu z przywieraniem oraz dużo prościej jest przenieść ciasto.

Na cieście układamy połówki jabłek, ja dorzuciłam jeszcze świeże truskawki, ale myślę, że spokojnie mogłyby być to połówki brzoskwiń, albo gruszek . Oprószamy owoce cynamonem. Następnie rozwałkowujemy drugą część i przykrywam nią ciasto pokryte owocami. Najpierw sklejamy brzegi, a potem ładnie formując doklejamy ciasto wokół owoców. Wierzch musimy lekko po nakłuwać widelcem. Ciasto pieczemy w temperaturze 175 st ok 50 minut do osiągnięcia złotego koloru. Po ostygnięciu dla ozdoby oprószamy całość cukrem pudrem.

Ojjj było pycha Sami spróbujcie:)

A&M

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *