Co jutro na obiad?
Znacie to pytanie?
Pomysłów brak na nowy obiad, do garnków wkrada się monotonia i nuda. Na szczęście u mnie w parcy toczą sie zażyłe dyskusje na temat jedzenia i fajnych przepisów. Rozmowy i opowieści o jedzeniu oraz wymiana przepisami nie mają końca, i tak oto dostałam przepis na zupę serową. Zupa jest bardzo treściwa i niestety trochę kaloryczna, ale mogłam się powstrzymać aby jej nie wypróbować. Dzięki Anitko! Wyszła pysznie 😉
Składniki:
- marchew
- pietruszka
- 1/3 pora
- 3-4 ziemniaki
- 3 długie serki topione (ok. 300g)
- 500g mielonego mięsa
- torebka ryżu
- jajo
- przyprawy
- kostka bulionu warzywnego lub drobiowego
Warzywa kroimy w kostkę i gotujemy w bulionie, aż do miękkości.
W międzyczasie mięso mielone mieszam w misce z ugotowanym ryżem i 1 jajem. Doprawiam solą i pieprzem i formuję w małe pulpeciki. Oczywiście pomaga mi w tym mały kucharz:)
Dodajemy do gotującej zupy i gotujemy aż mięso będzie ugotowane.
W niewielką ilość ciepłej zupy, rozpuszczamy i mieszamy w niej serki topione, następnie dodajemy do garnka z zupą.
Gotujemy chwilkę całość i gotowe! Ja dodałam jeszcze dodatkowo podsmażone pieczarki, wyszła wybornie.
Smacznego!
A Wy macie jakieś super pomysły na obiad? Podzielcie się koniecznie:-)