POD POKRYWKĄ · SŁONO

Zupa serowa

Co jutro na obiad? 

Znacie to pytanie?

Pomysłów brak na nowy obiad, do garnków wkrada się monotonia i nuda. Na szczęście u mnie w parcy toczą sie zażyłe dyskusje na temat jedzenia i fajnych przepisów. Rozmowy i opowieści o jedzeniu oraz wymiana przepisami nie mają końca, i tak oto dostałam przepis na zupę serową.  Zupa jest bardzo treściwa i niestety trochę kaloryczna, ale mogłam się powstrzymać aby jej nie wypróbować. Dzięki Anitko! Wyszła pysznie 😉 

Składniki:

  • marchew 
  • pietruszka
  • 1/3 pora 
  • 3-4 ziemniaki
  • 3 długie serki topione (ok. 300g)
  • 500g mielonego mięsa
  • torebka ryżu
  • jajo
  • przyprawy
  • kostka bulionu warzywnego lub drobiowego

Warzywa kroimy w kostkę i gotujemy w bulionie, aż do miękkości.

W międzyczasie mięso mielone mieszam w misce z ugotowanym ryżem i 1 jajem. Doprawiam solą i pieprzem i formuję w małe pulpeciki. Oczywiście pomaga mi w tym mały kucharz:)

Dodajemy do gotującej zupy i gotujemy aż mięso będzie ugotowane.

W niewielką ilość ciepłej zupy, rozpuszczamy i mieszamy w niej serki topione, następnie  dodajemy do garnka z zupą.

Gotujemy chwilkę całość i gotowe! Ja dodałam jeszcze dodatkowo podsmażone pieczarki, wyszła wybornie.

Smacznego! 

A Wy macie jakieś super pomysły na obiad?  Podzielcie się koniecznie:-)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *