Lato!!!Sezon na truskawki trwa w najlepsze,a że bez truskawek i pavlowej nie wyobrażam sobie lata, postanowiłam podzielić się z wami przepisem na ten idealny duet -choć przyznam się szczerze, że pavlowa gości u mnie o każdej porze roku:)
To idealna dama na letnie przyjęcia, urodziny czy imieniny- chrupka na zewnątrz, a w środku delikatnie piankowa. Spróbujcie sami!
Składniki:
- 6 białek
- 300 g cukru pudru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka octu z białego wina
- 500 g śmietany kremówki
- 5oo g świeżych truskawek
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, następnie dodajemy skrobie, ocet i miksujemy. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując duże koło. Pieczemy w temperaturze 150°C przez ok 1,5- 2 godziny. Przed dalszą „pracą”, należy ją wystudzić przy lekko uchylonym piekarniku.
Schłodzoną śmietanę ubijam (można opcjonalnie ją dosłodzić) i układam na wystudzonej bezie. Następnie układam truskawki i ozdabiam listkami mięty.
Smacznego!