Jesień już na dobre zagościła w naszych kalendarzach, dni coraz krótsze; na dworze chłodno, a nasze małe latorośle wciąż potrzebują atrakcji. Dzisiaj mamy dla Was propozycję wspólnego pieczenia jesiennych słodkości. Wycinanie ciasteczek, czy odciskanie na nich stempli to super zabawa, podobnie dekorowanie, nie mówiąc już nic o samym jedzeniu. Proponujemy dwie wersje smakołyków, jedne kruche w orzechowym ubranku, a drugie cynamonowo maślane, lekko już nawet nawiązujące do zimowych smaków. Miłej zabawy i smacznego!
Kruche ciasteczka w orzechowym ubranku
składniki:
Ciasto:
250g mąki
125g zimnego masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 żółtka
1 jajko
niepełna łyżeczka proszku do pieczenia łyżka cukru pudru
szczypta soli
niepełna łyżeczka esencji waniliowej
Ubranko:
białko
1/3 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki pokrojonych migdałów i fistaszków
Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Następnie całość rozwałkowujemy na placek grubości ok. 0.5 cm.
Za pomocą foremek do ciastek, wycinamy takie kształty jakie chcemy – w naszym przypadku powstała cała taca jeżyków i wiewiórek. Pozostało nam już tylko przygotować ubranka dla naszych ciasteczkowych zwierzątek. Migdały i fistaszki siekamy, mieszamy z brązowym cukrem. Następnie wycięte i ułożone na blaszce ciasteczka smarujemy białkiem i posypujemy mieszaniną cukru i orzechów.
Całość pieczemy w 180 st. do zarumienienia się.
Maślane ciasteczka z nutą cynamonową
składniki:
130 g mąki
30 g mąki ziemni
120g miękkiego masła
40g cukru pudru
2 płaskie łyżeczki cynamonu
Zaczynamy od utarcia masła z cukrem pudrem, tak by powstała puszysta masy. Następnie dodajemy wszystkie składniki i sprawnie wyrabiamy ciasto.
Zawijamy je w folie i wkładamy na półgodziny do lodówki. Schłodzone ciasto wyrabiamy raz jeszcze; wałkujemy na grubość 0.5 cm.
Za pomocą foremki w kształcie niewielkiego koła wycinamy ciastka. Na koniec za pomocą stempli do ciastek odciskamy wybrane przez nas wzory.
Pieczemy w temperaturze 180 st. ok 20 minut i gotowe:)
A&M
Zapisz