COŚ INNEGO · POD POKRYWKĄ · SŁODKO

Dżem marchewkowy

 

WP_20160428_21_52_24_Pro 1

 

Pamiętacie jak ostatnio pisałam o racuchach, obiecałam wówczas, że na blogu pojawi się przepis na powidła marchewkowe, albo raczej powinnam powiedzieć dżem marchewkowy i oto jest.

Opowiem wam pewną historię.

W zeszłym roku, w jednym z zaprzyjaźnionych gospodarstw – jeszcze raz dziękujemy – udało nam się nabyć naprawdę słodką marchewkę. Początkowo miałam ją w całości zamrozić, ale w miedzy czasie trafiłam na ten fantastyczny przepis na dżem marchewkowy. Nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła i dlatego dodałam nutkę imbiru, ale po kolei:

Składniki:

  • 1kg marchwi
  • 500 gr cukru
  • 1 cytryna
  • 2 pomarańcze
  • 1 laska wanilii lub cukier wanilinowy
  • szklanka  i 3/4 wody
  • imbir

A teraz prosty sposób na naprawdę wspaniały dżem…

Marchewkę obieramy i dokładnie myjemy pod bieżącą wodą; kroimy w plastry. Cytryny najlepiej wyparzyć, a potem przelać zimna wodą; ścieramy na tarce. Marchewkę razem ze skórką, startym imbirem i cukrem waniliowym – lub laską wanilii – przekładamy  do garnka. Kolejnym krokiem będzie dodanie wody – szklankę – całość dusimy pod przykryciem, aż marchewka się rozpadnie.

Z dwóch pomarańczy i cytryny wyciskamy sok, wlewamy go do garnka i dosypujemy cukier, dodajemy jeszcze 3/4 szklanki wody, z całości gotujemy syrop – dość gesty. Dodajemy go do marchewki i gotujemy aż masa będzie szklista, mniammmm…. pasteryzujecie 20 min i gotowe.

 

WP_20160428_21_55_36_Pro

WP_20160428_21_54_49_Pro

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *