Czas Komunii właśnie się rozpoczął, jeśli pokusicie się o samodzielne przygotowanie przyjęcia komunijnego, to pewnie już umieracie z przerażenia. Przystawki, dania obiadowe, surówki… no i jeszcze deser, lody, ciasto… Byłoby super gdyby w tym szale przygotowań ciasto zrobiło się samo, a do tego było lekkie i pyszne. Mamy dla was właśnie taki przepis, gdzie wasza praca ograniczona będzie do minimum a efekt murowany:)
Składniki:
4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 jaja
7 dkg masła
2 łyżki miodu
czubata łyżeczka sody
szczypta soli
4 łyżki śmietany (ewentualnie 6 łyżek mleka)
Ciasto to tak jak pisałyśmy, naprawdę prosta sprawa – wystarczy połączyć składniki i już:) powstaje dość gęsta masa, która wystarczy na dwie blach w rozmiarze 24x40cm pieczemy w 200 st C ok.10-12 minut.
Krem to wprawdzie troszkę trudniejsza kwestia ale w nim tkwi sedno:)
Składniki:
3 jaja
1 szklanka cukru pudru
250 g masła roślinnego
opcjonalnie kieliszek rumu, kakao lub kawa
Przygotowanie kremu zaczynamy od sparzenia jaja, następnie ubijamy kogel mogel z żółtek i cukru pudru; po łyżce dokładamy masła – gdyby masa się ważyła, dolej rumu, białka ubijamy na sztywno i łączymy z kremem. Dla zmiany smaku kremu można dodać 1 łyżeczkę kawy lub kakao.
To była ta trudniejsza opcja, ale wiedząc ile macie pracy, zmodyfikowałyśmy krem tak, był on prosty i szybki w przygotowaniu, czyli krem late:
składniki:
4 żółtka
szklanka cukru pudru
2 małe mascarpone (500 gr)
łyżka kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie:
z żółtek i cukru pudru ubijamy kogel mogel, następnie dodajemy mascarpone, a na koniec kawę rozpuszczalną. Całość miksujemy tak długo, aż kawa się rozpuści. Teraz już tylko ostatni szlif.
Ciasto należy nasączyć wodą z dodatkiem soku z cytryny i odrobiną cukru. Następnie smarujemy je dżemem porzeczkowym (1 słoik na dwie porcje) i na koniec nakładamy uprzednio przygotowany krem i już:) wkładamy do lodówki, a potem już tylko na stół.
Smacznego 🙂
Wszystkim „Komunistom” wszystkiego naj !!!
pychoty :-):-):-)