Jesień…
Dla mine kojarzy się z pięknym babim latem i słońcem, które podkreśla barwy kolorowych, szumiących liści na drzewach. Niestety ta pora roku jest kapryśna, bywa też deszczowa i wilgotna tak jak dziś, co się wiąże z naszym osłabieniem i przeziębieniem. Na codzien pracuję w aptece i mam cały wachlarz różnych chemicznych suplementów, jednak ciągle szukam alternatyw, dzięki którym możemy zastąpić tabletkę zdrowym jedzeniem i dziś taką opcję chce Wam przedstawić.
Naszą bohaterką będzie kurkuma, która działa bardzo silnie przeciwzapalnie, ale także przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, oraz ma działanie antynowotworowe i oczyszczające. W połączeniu z imbirem, który działa rozgrzewająco i podnosi naszą odporność, niejedna aspiryna może się schować! 😉
Składniki na naszą apteczną miksturę:
- korzeń kurkumy ok. 5 cm
- imbir ok. 5-6 cm korzenia
- 250 ml mleka kokosowego
- 2 łyżeczki miodu
- sok z cytryny do smaku
Obieramy korzenie ze skórki. Uwaga kurkuma bardzo barwi! (polecam rękawiczki ochronne)
Ścieramy na tarce i wrzucamy do małego garnuszka. Dolewamy mleka kokosowego (polecam Wam użyć tej firmy, ma bardzo dobry skład, musi być gęste) i gotujemy przez 5-10 min.
Następnie przecedzamy przez sitko
i dodajemy miodu i soku z cytryny do samku.
Zdrowy napój jest gotowy!
Można go wypić na ciepło, ale równie dobrze smakuje na zimno jako deser.
Na zdrowie!
A&M