COŚ ZDROWEGO · POD POKRYWKĄ · SŁODKO

Batoniki Tomka

Po czasie świątecznej rozpusty proponujemy Wam coś lekkiego i zdrowego. Batoniki są bez dodatku cukru, zawierają same naturalne składniki. Mój mąż Tomek jest mistrzem w ich tworzeniu, przepis jest zależny od zawartości naszych szafek kuchennych, możemy dodać do nich co tylko nam przyjdzie do głowy: orzechy, ziarna słonecznika, migdały, wiórki kokosowe, siemię lniane, rodzynki, morwę białą, pestki dyni, ekspandowany amarantus, kaszę jaglaną itp.. Tym sposobem w jednym batoniku możemy mieć sporą dawkę witamin i minerałów, jak i zdrowych tłuszczy (orzechy, nasiona). 

Do dzisiejszych batoników użyliśmy:

  • garść pestek słonecznika
  • garść miechunki
  • garść pestek dyni
  • garść żurawiny
  • trochę rodzynek
  • garść migdałów i płatków 
  • garść orzechów włoskich i nerkowców
  • trzy kawałeczki suszonego ananasa (tylko tyle zostało)
  • trzy garście daktyli
  • około trzech filiżanek ekspandowanego amarantusa
  • trochę zimnej wody

SONY DSC

Daktyle blendujemy na pastę, możemy dodać trochę wody jeśli są twarde i ciężko je zmiksować.

SONY DSC

SONY DSC

Kroimy resztę składników na mniejsze kawałki, w zależności jakie lubicie.

SONY DSC

Dodajemy do pasty amarantus i wszystkie składniki, mieszamy.

SONY DSC

SONY DSC

W zależności od konsystencji masy możemy ją zagęścić amarantusem. Masa powinna być dość zbita.

SONY DSC

Przekładamy na papier do pieczenia i formujemy płaski, prostokątny placek.

SONY DSC

SONY DSC

Musi przejść kontrolę jakości 🙂

SONY DSC

Wyrównujemy wałkiem do ciasta.

SONY DSC

SONY DSC

Odstawiamy do lodówki na 2-3 godzinki, po czym kroimy na małe batoniki. 

SONY DSC

I gotowe…

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Smacznego!

A&M

3 thoughts on “Batoniki Tomka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *