Ciasto z rabarbarem nieodzownie kojarzy mi się z wakacjami u Babci lub w innym rodzinnym zakątku.
Rabarbar, truskawki z aromatem cynamonu… niemal widzę koronkowy obrus dziergany na szydełku, filiżanki pełne herbaty, obok których leżą gazeta lub książka, a na pięknej paterze ciasto z rabarbarem – LATO 100%!!!
Będąc w takim nastroju postanowiłam wziąć się za pieczenie, żeby jednak obżarstwo nie było za duże, postanowiłam zrobić tylko małą blachę! Jeśli zależałoby wam na pełnowartościowej klasycznej blasze ciasta, proponuję podwoić składniki.
Potrzebujemy trzy zestawy składników:
Ciasto:
Mąka 220 gr
Żółtko 2 szt
Tłuszcz: 150 gr masło/masło roślinne/margaryna (ja użyłam masła)
Cukier puder 50 gr
Ekstrakt waniliowy do smaku
Do misy wsypujemy mąkę i cukier dodajemy pokrojone masło, żółtka i ekstrakt z wanilii. Zagniatamy ciasto. Zawijamy je ciasno w folię spożywczą (alternatywnie w torebkę śniadaniową) i odkładamy do lodówki na godzinę.
W międzyczasie należy przygotować formę i papier do pieczenia, zwyczajowo napisałabym by wyłożyć blachę papierem, ale tu sprzedam wam patent na tego rodzaju ciasto. Zwyczajnie rozwałkujcie schłodzone ciasto na papierze do pieczenia tak łatwo i sprawnie przełożycie je do formy – pamiętajcie o po nakłuwaniu ciasta przed pieczeniem. Kolejnym etapem będzie podpieczenie go przez około 10-12 minut w temperaturze 180°C. Tak przygotowane ciasto trzeba wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.
W miedzy czasie przygotowujemy nadzienie i kruszonkę.`
Nadzienie:
Rabarbar 4 duże laski
Truskawki ½ kg
Cynamon szczypta dla smaku
Rabarbar obieramy z wierzchniej warstwy i kroimy na cieniutkie paski ok. 4 milimetrów, truskawki kroimy na ćwiartki, wszystko mieszamy razem z cynamonem
Kruszonka:
Mąka 70 gr
Cukier 50 gr
Ekstrakt z wanilii do smaku
Masło 50 gr
Przygotowywanie kruszonki rozpoczynamy od roztopienia masła. Kolejnym krokiem będzie wymieszanie mąki z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym, zalewamy to ciepłym masłem i rozcieramy kruszonkę palcami na grudki.
Teraz pozostało już tylko połączenie wszystkich elementów tj. na podpieczone ciasto wykładamy owoce, całość posypujemy kruszonką i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180st. przez około 30-40 minut do zarumienienia.
Z całym przekonaniem mogę powiedzieć, że ciasto jest boskie, a podane na ciepło z lodami waniliowych i miętą rozpływa się w ustach.
SMACZNEGO!!!
Aż ślinka cieknie
smacznego:)i zapraszamy może jeszcze coś Ci zasmakuje:)