Bez kategorii · POD POKRYWKĄ · SŁONO

Cukiniowe Frytki, czyli lekkie co nie co:)

Lato w pełni, na dworze upał, a wy myślicie:

„Co tu zrobić na obiad, mięso – za ciężko, zupa – za długo… ?!”

Mamy dla Was rozwiązanie: frytki z cukinii, a do tego tzatzyki i zimny kefir do picia. Wszystko lekkie, zimne i przyjemnie nawilżające, koniecznie spróbujcie.

Będziecie potrzebować:

  • 2 małe cukinie
  • jajko
  • 2łyżki mleka
  • sól, pieprz, ostra papryka do smaku
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • cząber
  • czosnek
  • bułka tarta
  • oliwa

Przygotowanie jest banalnie proste. Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 220 stopni C. Cukinię myjemy i kroimy na podłużne kawałki – słupki przypominające tradycyjne frytki. Następnie rozkłócamy jajo z mlekiem łączymy z ziołami i przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

  Na oddzielnym talerzu przygotowujemy bułkę tartą. Teraz pozostaje już tylko panierowanie kawałków cukinii w mieszaninie jajeczn0-ziołowej oraz w bułce. Tak przygotowaną cukinię wykładacie na blachę wyłożoną papierem i posmarowaną 2-3 łyżkami oliwy.

Wstawiacie do nagrzanego piekarnika na 220 st. C. Frytki pieczecie przez około 20 minut. W międzyczasie dobrze byłoby 2 – 3 razy delikatnie przewrócić frytki skrapiając je delikatnie oliwą.

I gotowe.

Cukiniowe frytki wyśmienicie smakują w towarzystwie duetu sosów biało – czerwonych oraz zimnej filiżanki kefiru.

Proponujemy sosy: tzatzyki i jakiś pomidorowy, każdy będzie dobry.

Tzatzyki to banalnie prosty sos powstający z połączenia jogurtu greckiego soli, pieprzu, ziół: koperku- w mojej wersji ziół prowansalskich, czosnku oraz oczywiście startego na tarce ogórka zielonego.

Sami spróbujcie.

A&M

 

 

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *