Dziś szybko i sezonowo 🙂 czyli kurki z bazyliowym pesto. Gdy weekend bardzo aktywny i chcecie wykorzystać słoneczną pogodę na maksa lub nie macie ochoty na gotowanie po powrocie z pracy czy szkoły. 🙂 Zatem zapraszamy na danie bardzo szybkie, wręcz ekspresowe,
które zrobicie w zaledwie 20 minut.
Składniki:
- 500 g kurek
- mała cebula szalotka
- troszkę startego parmezanu
- makaron dla 2 osób
- mały słoiczek gotowego zielonego pesto (można też zrobić samemu z bazylii, orzeszków piniowych, oliwy i czosnku)
- 50 ml białego wina
- łyżka masła
Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło, na którym podsmażmy drobno pokrojoną cebulkę, aż do momentu zeszklenia . Następnie dodajemy oczyszczone kurki, jeśli są duże wcześniej kroimy na mniejsze kawałki. Jednocześnie gotujemy makaron. Do kurek dolewamy białego wina, podsmażmy wszystko chwilkę tym samym redukując sos. Dodajemy ugotowany makaron i słoiczek z zielonym pesto,mieszamy wszystko i posypujemy startym parmezanem. Gotowe 🙂
Smacznego!
A&M