Zawsze myślałam że pączki to trudna, ale przede wszystkim droga sztuka, a tu przypadkiem szukając dla znajomej dobrego przepisu wpadłam na Fritole. I co? Nie dość, że przepis jest prosty i nie zajmuje dużo czasu to do tego jest jeszcze bardzo oszczędny.
Składniki:
- 400g mąki
- 60g cukru
- 10g drożdży
- 1 jajo
- szczypta soli
- 200ml mleka
- 60g rodzynek
- olej do smażenia
Wszystko co robimy jest naprawdę bardzo szybkie i proste. Zaczynamy od namoczenia rodzynek w ciepłej wodzie. Następnie, do dużej misy wsypujemy mąkę, cukier, sól, drożdże i jajko. Lekko wyrabiamy tak, by powstały jakby zacierki z ciasta, dodajemy rodzynki i powoli dolewamy ciepłe mleko cały czas wyrabiając. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Pączki smażymy na gorącym oleju na złoty kolor z każdej ze stron. Ciasto najłatwiej jest nabierać jedną łyżką a drugą zsuwać do rondla z tłuszczem.
I gotowe, a nie mówiłam, że proste.
Smacznego!
A&M