OKAZJE · POD POKRYWKĄ · RAZEM · RODZINNIE · SŁODKO · TEMATYCZNIE

Fritole, czyli ostatki w wersji economic:)

Zawsze myślałam że pączki to trudna, ale przede wszystkim droga sztuka, a tu przypadkiem szukając dla znajomej dobrego przepisu wpadłam na Fritole. I co? Nie dość, że przepis jest prosty i nie zajmuje dużo czasu to do tego jest jeszcze bardzo oszczędny.

Składniki:

  • 400g mąki
  • 60g cukru
  • 10g drożdży
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • 200ml mleka
  • 60g rodzynek
  • olej do smażenia

Wszystko co robimy jest naprawdę bardzo szybkie i proste. Zaczynamy od namoczenia rodzynek w ciepłej wodzie. Następnie, do dużej misy wsypujemy mąkę, cukier, sól, drożdże i jajko. Lekko wyrabiamy tak, by powstały jakby zacierki z ciasta, dodajemy rodzynki i powoli dolewamy ciepłe mleko cały czas wyrabiając. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Pączki smażymy na gorącym oleju na złoty kolor z każdej ze stron. Ciasto najłatwiej jest nabierać jedną łyżką a drugą zsuwać do rondla z tłuszczem.

I gotowe, a nie mówiłam, że proste.

Smacznego!

A&M

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *