21/ 22 stycznia to święto Babci i Dziadka. Może zamiast kupować bombonierki, albo inne słodkości czy w ogóle jakieś prezenty, lepiej przygotować coś samemu? Może jakiś maluch chciałby samemu coś upichcić? A może jakaś babcia albo dziadek właśnie dowiedzieli się, że wnuczęta postanowiły ich odwiedzić, a nie mają żadnych słodkości, jedynie jakiś jogurt w lodówce? Na każdą z tych okoliczności proponujemy wam proste ciasto jogurtowe😊
Ciast to ma wiele zalet, nie potrzeba żadnych wyszukanych składników i specjalnych naczyń, miarek, a jedynie miskę z łyżką lub dla ułatwienia mikser do wymieszania składników i już 🙂 Sami zobaczcie.
Składniki:
Pojemnik jogurtu – jak duży weźmiesz tak duże wyjdzie ciasto:)
1/2 (pojemnika po jogurcie) oleju
1 i 1/2 (pojemnika po jogurcie) cukru – proponuję wersję z cukrem muscovado rewelacyjnie smakuje:)
3 (pojemniki po jogurcie) mąki
4 jajka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy, kropla soku z cytryny, czy jakikolwiek inny aromat na jaki macie ochotę
W misce lub w mikserze roztrzepać jajka, dodać cukier i aromat. Następnie dodać jogurt. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy na zmianę z olejem, ciągle mieszając. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem na pulchną masę. Wlać do wysokiej, wyłożonej papierem do pieczenia formy – jej kształt zależy od was, weźcie pod uwagę tylko to, że ciasto wyrośnie:). Piec około 50 minut w temperaturze 180-200 stopni. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem. Ciasto wyśmienicie smakuje z babciną marmoladą śliwkową:) SMACZNEGO!!!
A wszystkim Babciom i Dziadkom Sto lat!!!
A&M
Wygląda fantastycznie. Ciężko je zrobić?
Świetnie wygląda! Czy długo się je robi?
ciasto jest naprawdę proste i ekspresowe:) POLECAMY!!!:)