COŚ ZDROWEGO · POD POKRYWKĄ · SŁONO

Miętowe pesto z zielonym groszkiem

SONY DSC

Uwielbiam lato, ale ostatnią rzeczą którą chcę robić w upalny dzień to gotowanie w gorącej kuchni, proponuję Wam zatem pyszny, bardzo szybki i orzeźwiający obiad. Danie w sam raz na letnie upalne dni, jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.

Składniki:

  • 300 świeżego łuskanego groszku lub mrożonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 dag orzeszków piniowych ja użyłam nerkowców
  • duża garść liści mięty
  • klika łyżek oliwy z oliwek
  • paczka makaronu
  • 50 g sera parmezan lub innego waszego ulubionego w moim wypadku był to bursztyn

 

SONY DSC
Prażymy orzechy na suchej patelni.
SONY DSC
Groszek przelałam wrzątkiem, aby był bardziej miękki.
SONY DSC
Wrzucamy wszystkie składniki do blendera.SONY DSC
SONY DSC
Dodajemy oliwę
SONY DSC
i miksujemy.
SONY DSC
Łączymy z makaronem, podgrzewamy i doprawiamy solą i pieprzem.
SONY DSC
Posypujemy startym serem i świeżo mielonym pieprzem i gotowe 🙂

SONY DSC

SONY DSC

SMACZNEGO!

A&M

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *