POD POKRYWKĄ · SŁODKO

Karnawałowe smaki z dziecięcych lat

Karnawał trwa w najlepsze, pączki w cukierniach jakby prężyły muskuły 😊 szykując się na nadchodzące, wielkimi krokami obżarstwo, a człowieka aż kusi do grzechu… Doskonale pamiętamy ten czas kiedy byłyśmy małe i obżarstwo jakoś mniej kosztowało. Mnożna było napchać brzuszki łakociami i nikt nie miał z tym problemu, no może rodzice martwiący się o poprawność diety😜 Pamiętamy doskonale nasze babcie, które chcąc dogodzić wnuczkom lepiły szyszki ryżowe czy zagniatały pączki i smażyły faworki. Tak sentymentalnie rozczulone wspólnymi wspominkami postanowiliśmy dla naszych bliskich, tych mniejszych i większych przygotować trochę łakoci. Na pierwszy rzut mamy szyszki i pączki serowe😊 Faworki zagoszczą w następnym poście 😊

Szyszki

Potrzebować będziemy:

  • Ryżu preparowanego – 1 duże opakowanie
  • Masła – ok 100gr
  • Krówek – jakby ktoś nie wiedział to najczęściej ciągnące się karmelowe cukierki – ok 30 – 40 dkg

W wysokim garnku rozpuszczamy wcześniej obrane z papierków i rozdrobnione krówki (nie musicie ich rozdrabniać, ale wówczas proces rozpuszczania sie cukierków będzie dłuższy, co czasem może prowadzić do przypalenia masy ,czego należy zdecydowanie unikać); w międzyczasie do rozpuszczającej się masy dodajemy masło. Gdy wszystkie składniki się połączą i uzyskamy jednolitą masę, wsypujemy do niej stopniowo ryż i energicznie mieszamy. Całość ryżu musi być oklejoną masą dość dobrze i widocznie, aż do je całkowitego wykorzystania . Teraz już tylko pozostaje ulepienie szyszek. Można do tego używać grubszej torebki foliowej np. takiej do mrożenia, lub w trakcie lepienia moczyć ręce zimną wodą. Masę kształtujemy coś na wzór szyszki – stąd ich nazwa :P. Mocno ściskając odkładam na talerz do całkowitego zastygnięcia i wyschnięcia. Pamiętajcie by zostawić troszkę miejsca miedzy kolejnymi szyszkami by się  nie  posklejały.

 

Pączki Serowe

Potrzebować  będziemy:

  • Mąki – 2 szklanki
  • Sera miałkiego – takiego jak na sernik 400 gr
  • Jajek – 4 szt.
  • 2 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 2 – 3 łyżek cukru pudru
  • Szczypta soli
  • Kieliszka wódki lub najlepiej spirytusu
  • Cukru pudru do posypania
  • Oleju do smażenia.

Z pomocą miksera łączymy ser z jajkami i cukrem. Dodajemy suche składniki: mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Tworzymy jednolitą masę pod koniec miksowania dodajemy alkohol. W międzyczasie w wysokim garnku rozgrzewamy olej. Na gorący tłuszcz wkładamy małe kulki – dobrym patentem na formowanie pączków będzie mała łyżeczka do lodów, albo owoców egzotycznych; by ciasto łatwiej od niej odchodziło przed zanurzeniem go w masie maczamy łyżeczkę w zimnym oleju. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Pączusie wykładamy na talerz przykryty uprzednio ręcznikiem papierowym – dla odsączenia nadmiaru tłuszczu. Ostudzone paczki posypujemy cukrem pudrem i voila.

SMACZNEGO!!!

A&M

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

2 thoughts on “Karnawałowe smaki z dziecięcych lat

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *