Bez kategorii · COŚ INNEGO · POD POKRYWKĄ · SŁONO

Zapiekanka „Co się nawinie”

Kochani dzisiaj szybki i ekonomiczny sposób na obiad.

Święta wielkanocne za pasem, mamy okres postanowień, postu i porządków. Nie mamy teraz czasu na wykwintne obiady. Do tego chcemy być ekonomiczni, bo wraz ze świętami szykują się duże wydatki. Tu z pomocą na ekonomiczny obiad przychodzi nasza zapiekanka „co się na winie”. Podstawa to ciasto francuskie i sos czosnkowy, reszta to już wasza fantazja i zawartość lodówki.

Moje składniki to:

  • ciasto francuskie
  • cebula
  • pora
  • ogórek kiszony
  • wędlina
  • pieczarki
  • ser żółty
  • majonez
  • ketchup
  • musztarda
  • przyprawy: czosnek suszony, papryka wędzona, pieprz, oregano czarnuszka
  • jajko

A teraz step by step, czyli jak to zrobić:

Ciasto lekko rozwałkowujemy; smarujemy je keczupem, musztardą i majonezem.

Po cieście rozrzucamy kolejno składniki: cebulę, porę, kukurydze, ogórka kiszonego, przesmażoną na patelni wędlinę i pieczarki. Doprawiamy czosnkiem, wędzoną papryką, pieprzem i oregano.

Na koniec rozkładamy gdzieniegdzie ser żółty- starty na tarce u mnie to był czedar i grubsze kawałki np. gołdy.

Teraz już tylko pozostaje zwinięcie całości. Proponuję zwijać ciasto z jednej strony tak by został pasek ok 1/4 szerokości ciasta.

Kończymy zwijanie z drugiej strony lekko dociskając na środku. Brzegi ciasta zawijamy pod spód, tak by farsz nie uciekł nam z zapiekanki.

Całość przekładamy na blachę i smarujemy rozkłóconym jajkiem. Dla aromatu na koniec zapiekankę posypujemy czarnuszką.

Pieczemy do uzyskania złotego koloru w 180 st. około 30- 40 minut.

Zapiekankę podajemy z sosem czosnkowym (łączymy śmietanę, jogurt naturalny, majonez, szczyptę ziół prowansalskich, czosnek przetarty przez praskę i sól do smaku) i listkiem świeżej bazylii.

Smacznego!

A&M

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *