Za oknami niemal toskańska pogoda, słońce świeci, a my czujemy błogie lenistwo niedzielnego południa. Relaksując się na balkonie i rozmyślając o niedzielnym obiedzie słyszymy sąsiadów z pod 7. Krótka wymiana zdań i pada propozycja spotkania, a potem od słowa do słowa: ” To co Pizza?” – pytamy?
„Pizza” – mówi Madzia.
Zatem ustalone! Wpadajcie.
Zastanawiacie się co nam będzie potrzebne, a więc tak:
- Mąka typu włoskiego 450gr
- Oliwa 4-5 łyżek
- Woda 1 szklanka
- Drożdże 15 gr
- I dodatki w tym sosy
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
A teraz sposób przygotowania:
Szybko zarabiamy ciasto. Jak? Do miski wsypujemy mąkę i sól, robimy dołek, w międzyczasie w połowie szklanki rozrabiamy drożdże, a w drugiej połowie oliwę. Wlewamy drożdże i oliwę do dołka w misce i zarabiamy całość, tak by ciasto odchodziło od ręki. Odstawiam je w ciepłe miejsce, po to by podwoiło swą objętość – czas ok 40-60 min. Gdy ciasto rośnie przygotowujemy dodatki do pizzy. My postanowiłyśmy zrobić pizzę polską i włoską:)
Na polską pizzę według siedem na dziewięć potrzebować będziecie:
- szynkę
- kabanosa
- cebulę
- ogórka kiszonego
- kukurydzę
- ser żółty
- oregano lub tymianek
Na włoską pizzę natomiast potrzebne będą następujące składniki:
- salami
- papryka
- czarne oliwki
- cebula
- świeża bazylia
- zioła prowansalskie lub oregano
- feta
- ser żółty
Teraz będziemy potrzebować jeszcze sosy; pomidorowy i czosnkowy w proporcji 1 do 1/2. Wykonanie sosów jest naprawdę proste. Gawędząc ze znajomymi przygotowuję sos czosnkowy mieszając ze sobą: 2 łyżki śmietany 18%, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu z 2-3 ząbkami czosnku startymi na drobniutkiej tarce, szczyptą soli i szczyptą ziół prowansalskich. Sos pomidorowy to też bardzo prosta sprawa. Bierzemy pomidory z puszki, dodajemy szczyptę czosnku w proszku, szczyptę soli, oregano i ostrą paprykę; całość miksujemy i gotowe😊
Gdy ciasto już wyrośnie, wykładamy je na blat, by jeszcze raz szybko zarobić i rozwałkować. W międzyczasie włączamy piekarnik na grzanie na 200 st. Ciasto przekładamy na blachę/ blach – jeśli nie mieści się na jednej, jak to było w naszym przypadku:) Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i kolejno nakładamy składniki – wędliny, warzywa, zioła, a na końcu ser żółty.
Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 min. Podajemy z pozostałym sosem pomidorowy i czosnkowym.
Smacznego/ Buon appetito!