COŚ INNEGO · COŚ ZDROWEGO · POD POKRYWKĄ

Surówka w sosie miodowo-musztardowym




Dziś szybki przepis na moją ulubioną surówkę. Chrupiąca i wyrażana w smaku w sosie miodowo-musztardowym, a zarazem bardzo prosta do zrobienia. Jest to przepis mojej Teściowej, o którą zawsze proszę na niedzielny obiadek lub imprezy rodzinne. Smakuje dobrze zarówno sama jak i dodatek do wszelakich dań mięsnych czy obiadowych. Plusem jej jest to, że składniki są dostępne niezależnie od pory roku.

Spróbujcie sami!

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 3 duże ogórki konserwowe lub 5-6 małych
  • 1 korzeń pora lub mała cebulka

sos:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki ulubionej musztardy ( u nas jest to chrzanowa)
  • ok. 1,5 łyżki miodu

Marchewki i ogórki ścieramy na tarce w cienkie talarki. Następnie siekamy pora w drobne paseczki lub cebulkę w piórka i wrzucamy do miseczki. Łączymy składniki na sos, następnie zalewamy nasze warzywa i mieszamy wszystko razem. Surówkę odstawiamy na godzinę lub dwie dla „przegryzienia” się składników. I surówka gotowa, spróbujcie bo naprawdę warto! Jest przepyszna!

A&M

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *