Dziś szybki przepis na moją ulubioną surówkę. Chrupiąca i wyrażana w smaku w sosie miodowo-musztardowym, a zarazem bardzo prosta do zrobienia. Jest to przepis mojej Teściowej, o którą zawsze proszę na niedzielny obiadek lub imprezy rodzinne. Smakuje dobrze zarówno sama jak i dodatek do wszelakich dań mięsnych czy obiadowych. Plusem jej jest to, że składniki są dostępne niezależnie od pory roku.
Spróbujcie sami!
Składniki:
- 3 marchewki
- 3 duże ogórki konserwowe lub 5-6 małych
- 1 korzeń pora lub mała cebulka
sos:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki ulubionej musztardy ( u nas jest to chrzanowa)
- ok. 1,5 łyżki miodu
Marchewki i ogórki ścieramy na tarce w cienkie talarki. Następnie siekamy pora w drobne paseczki lub cebulkę w piórka i wrzucamy do miseczki. Łączymy składniki na sos, następnie zalewamy nasze warzywa i mieszamy wszystko razem. Surówkę odstawiamy na godzinę lub dwie dla „przegryzienia” się składników. I surówka gotowa, spróbujcie bo naprawdę warto! Jest przepyszna!
A&M