POD POKRYWKĄ · SŁONO

Bazyliowe pesto z kurkami

 

 

Dziś szybko i sezonowo 🙂 czyli kurki z bazyliowym pesto. Gdy weekend bardzo aktywny i chcecie wykorzystać słoneczną pogodę na maksa  lub  nie macie ochoty na gotowanie po powrocie z pracy czy szkoły. 🙂 Zatem zapraszamy na danie bardzo szybkie, wręcz ekspresowe,

które zrobicie w zaledwie 20 minut. 

Składniki:

  • 500 g kurek
  • mała cebula szalotka
  • troszkę startego parmezanu
  • makaron dla 2 osób 
  • mały słoiczek gotowego zielonego pesto (można też zrobić samemu z bazylii, orzeszków piniowych, oliwy i czosnku)
  • 50 ml białego wina 
  • łyżka masła

Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło, na którym podsmażmy drobno pokrojoną cebulkę, aż do momentu zeszklenia . Następnie dodajemy oczyszczone kurki, jeśli są duże wcześniej kroimy na mniejsze kawałki. Jednocześnie gotujemy makaron. Do kurek dolewamy białego wina, podsmażmy wszystko chwilkę tym samym redukując sos. Dodajemy ugotowany makaron i słoiczek z zielonym pesto,mieszamy wszystko i posypujemy startym parmezanem. Gotowe 🙂

Smacznego!

A&M

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *