POD POKRYWKĄ · RAZEM · RĘCZNIE ROBIONE · SŁODKO

Rwaniec cynamonowy:)

W takie zimne i ponure dni jak dziś humor może poprawić najcudowniejsze drożdżowe ciasto na świecie, czyli Cynamonowy Rwaniec!!! 

Ciasto poleciła mi mama kolegi mojego synka z przedszkola, mówiąc, że sama się przekonam jakie to dobre 🙂 I wiecie co, kiedy tylko to ciasto pojawia się u mnie w domu, wszyscy możliwi ludzie się materializują i w ciągu 15 minut jest po foremce ciasta, uwierzcie mi 🙂 A zresztą co ja wam będę opowiadać, już wrzucam przepis, a wy upieczcie je i przekonajcie się sami 🙂

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży, ja zawsze daję „ciutek” więcej
  • 150 ml mleka
  • 50 g cukru i to w zupełności wystarczy, nie dodawajcie więcej
  • ½ łyżeczki soli
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 50 g masła

A dodatkowo:

  • 70 g  masła
  • 100 g cukru brązowego, może być też biały cukier jeśli innego nie macie pod ręką:)
  • 2-3 czubate łyżeczki cynamonu, w zależności od tego jak bardzo uwielbiacie cynamon
  • skórka pomarańczowa

Do dużej miski wsypujemy mąkę, na środku robimy dość spory dołek – formą przypominający krater:).

Do dołka wkruszamy drożdże i wsypujemy cukier.

Lekko podgrzewamy mleko i powoli wlewamy je do naszego dołka z drożdżami.

Powoli mieszamy, tak by nadal w zagłębieniu mniej więcej połączyć składniki. Przyprószamy z wierzchu mąką, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10-15 minut do wyrośnięcia zaczynu.

W międzyczasie rozpuszczamy masło i odstawiamy je w chłodne miejsce by zdążyło troszkę przestygnąć.

Gdy zaczyn wyroście, dodajemy: jaja, sól i ponownie mieszamy łącząc składniki.

Na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ciasto, tak by ukształtowała się nam jednolita, raczej nieklejąca się kulka. Byłoby dobrze – jeśli oczywiście macie cierpliwość – by wyrabianie trwało ok 10-15 minut :). Tak przygotowane ciasto wkładamy z powrotem do miski i odstawiamy oczywiście w ciepłe miejsce na rośnięcie, na około 40-45 minut. W międzyczasie rozpuszczamy resztę masła.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy je na blat. Uderzamy pięścią w sam środek ciasta by pozbyć się nadmiaru powietrza. Rozwałkowujemy na mniej więcej prostokąt.

Następnie całość ciasta smarujemy roztopionym masłem i grubo posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i skórka pomarańczową.

Kolejnym krokiem jest odkrojenie kawałka wzdłuż ciasta o szerokości około 6 cm i przełożenie go na resztę ciasta. Tak robimy z pozostałym ciastem, aż powstanie wielowarstwowy pasek.

Teraz pozostaje całość pokroić w poprzek, też na podobnej szerokości kawałki. Tak powstałe kwadraty wkładamy do uprzednio przygotowanej formy nasmarowanej masłem i oprószonej mąką, jeden kwadrat obok drugiego.

Na koniec wierzch ciasta smarujemy pozostałym masłem i jeszcze raz posypujemy cukrem z cynamonem i skórką pomarańczową. Odstawiamy jeszcze na jakieś 15-20 minut na wyrośnięcie.

Pieczemy w 180 st przez około 35 minut, do zrumienienia się ciasta.

Zawsze przed wyjęciem ciasta z piekarnika, sprawdzamy, nakłuwając je drewnianym patyczkiem  do szaszłyków, czy ciasto jest suche w środku. Jeśli wymaga dopieczenia, a wierzch jest już rumiany można nakryć je folią aluminiową.

Pamiętajcie, że to “drożdżuch”, więc nie lubi wietrzenia i oczywiście lubi ciepło i w miarę stałą temperaturę w pomieszczeniu, w który ciasto się robi i piecze:) 

Teraz już tylko pozostaje życzyć wam smacznego i do dzieła!!!

A&M.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *