COŚ INNEGO · COŚ ZDROWEGO · KUCHNIA · OKAZJE · POD POKRYWKĄ · RAZEM · RĘCZNIE ROBIONE · RODZINNIE · ZA DRZWIAMI

Domowa Vegeta

Pamiętam taką reklamę z lat młodzieńczych, pani gotuje pyszny domowy rosół w cudownej pełnej ciepła i uroku kuchni. Przez telewizor niemal wyczuwalny był aromat zupy. Czuć było rodzinną atmosferę. Pani doprawia zupę cudną aromatyczną przyprawą z drobinkami suszonych warzyw mniammm… Kiedy ja stałam się panią domu, też  chciałam stworzyć ten magiczny klimat w kuchni a do tego oczywiście smacznie gotować. Kiedyś pichcąc rosół dla rodziny, dokładając warzywa do garnka, pomyślałam sobie o takiej domowej zdrowej bez sztucznych konserwantów vegecie, która nadawałaby zupie smaku, koloru i zapachu. Pomyślałam o tym, że takiej domowej vegety można użyć do panierki do kotletów, do sosów i wielu, wielu innych rzeczy, a do tego  wiem co wkładam do środka nie myśląc o tej całej chemii która niejednokrotnie znajduje się w przyprawach.. Taaaak, trzeba zrobić taką Vegetę, ale czy jest na to czas bo przecież już zaawansowana jesień i jak to się robi?

 Cóż czas jest zawsze, bo warzywa do zupy – typową włoszczyznę, mamy cały rok jakby się uprzeć zioła również. Cóż najlepszy moment na robienie takiej vegety to raczej końcówka lata początek jesieni, wrzesień, maks październik, wtedy warzywa są najbardziej słodkie i dojrzałe. 

Co będzie potrzebne? posłuchajcie:

  • 2kg marchewka
  • 2 kg pietruszka
  • 2 średnie seler
  • 2 pory
  • czosnek 3-4 ząbki
  • cebula 2-3 szt.
  • zielona pietruszka według uznania, proponuję1 pęczek
  • natka selera proponuję ze 4-6 gałązek
  • lubczyk ze 4-6 gałązek
  • bazylia ze 4-6 gałązek
  • grzyby suszone kilka sztuk
  • ziele angielskie według smaku
  • pieprz ziarnisty według smaku
  • kolendra w ziarnach według smaku
  • sól według smaku

Sposób przygotowania jest bardzo prosty, acz troszkę czasochłonny.

Proponuję zacząć od ususzenia ziół.

Kolejny etap to obranie warzyw i starcie ich na drobnych oczkach tarki w całości, a następnie ich wysuszenie. Możesz suszyć je w piekarniku lub suszarce do warzyw – jak wolisz:)

Zmiel przyprawy i wysuszone warzywa, przetrzyj ususzone zioła całość połącz i gotowe:) Smaczne i Zdrowe.

Miłej zabawy:)

A&M

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *