COŚ INNEGO · POD POKRYWKĄ · RĘCZNIE ROBIONE · TEMATYCZNIE

CIABATTA – czyli włoski chlebek w centrum Polski:)

W tych czasach samodzielne pieczenie pieczywa nabiera na sile, a jeśli można do tego jeszcze smakiem przenieść się do słonecznych Włoch i poczuć się jak na wymarzonych wakacjach zajadając np. niedzielne śniadanie, to nie ma na co czekać. Ruszajcie do swoich kuchni i bierzcie się do roboty w rytmie Toto Cutugno:):):)

Od razu dodam, że ten przepis jest na wskroś włoski, nie przemęczycie się pracą, a efekt będzie piorunujący, ucieszy oko i podniebienie!!!

Składniki:

  • 3 filiżanki mąki – gdzie 1 filiżanka to ok. 170 gr mąki
  • 1,5 do 2 filiżanek dobrze ciepłej wody
  • 2 do 2,5 łyżeczki soli
  • troszkę więcej niż 1/4 łyżeczki drożdży suchych lub ok. 3 gr drożdży swieżych
  • troszkę więcej niż 1/4 łyżeczki octu z czerwonego lub białego wina
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • czarnuszka

Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, dodajemy drożdże, ocet, oliwę z oliwek i dobrze ciepłą wodę. Całość zarabiamy drewnianą łyżką do połączenia składników – ciasto powinno być dość rzadkie. Odstawiamy je w ciepłe miejsce na czas od trzech do nawet 15 godzin na rośnięcie – ja swoją misę z ciastem owinęłam w koc i zostawiłam na noc w kuchni, oczywiście z zamkniętym oknem:) Po nocy, ciasto podwoiło swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat i zakładamy je dosłownie dwa, trzy razy i to wszystko. Ciasto wkładamy do uprzednio wysmarowanego oliwą z oliwek i oprószonego mąką oraz czarnuszką naczynia kamionkowego do pieczenia – ja swoją ciabattę piekłam w naczyniu żaroodpornym, dokładnie tak samo przygotowanym. Ciasto przed pieczeniem posypujemy jeszcze dodatkowo z wierzchu czarnuszką.

Ciabattę pieczemy w 220 stopniach pod przykryciem przez 30 minut, po czym ją odkrywamy, podnosimy temperaturę do 240 stopni i pieczemy jeszcze 20-25 minut, aby skórka zrobiła się rumiana i chrupiąca.

Chlebek kroimy dopiero po wystygnięciu, by nie wysechł!

Smacznego!!!

A&M

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *