COŚ ZDROWEGO · OKAZJE · POD POKRYWKĄ · RAZEM · RĘCZNIE ROBIONE · RODZINNIE · SŁONO

Vege tortilla – warzywne porządki, czyli co się nawinie…

Pewnie zastanawiacie się co dziś zrobić na obiad, hm…

A może pojechać gdzieś do lasu, albo na łąkę? ale co będziemy jedli i jak to podgrzać?

Mamy dla was świetne rozwiązanie.

Po pierwsze nie musicie nic podgrzewać, po drugie może to zjeść każdy, nawet Vegetarianin, a po trzecie możecie użyć warzywka, z których nie koniecznie wiecie co akurat zrobić:) I do tego możemy obiecać, że będzie smacznie. To co, bierzemy się do roboty?

Będziemy potrzebować:

  • placki do tortilli – ja użyłam pełnoziarnistych
  • pomidorki
  • zielony ogórek
  • seler naciowy
  • szczypiorek
  • avokado
  • czarne oliwki
  • czerwona cebula
  • czerwona papryka
  • czerwona fasola
  • prawdziwa feta
  • sałata pekińska
  • sos czosnkowy
  • sos pomidorowo-paprykowy

Z całą premedytacją nie podałyśmy ilości produktów, bo to zależy od was i od tego ile chcecie przygotować tortilli. Pracę zaczynamy od posiekania wszystkiego – oprócz czerwonej fasoli – w drobną kosteczkę.

Gotowe produkty warzywne łączymy ze sobą – jak? jak chcecie! Kolejność nie ma znaczenia, jedyne co podpowiemy to tylko tyle, żeby na koniec dodawać serek feta by się nie „rozpaćkał”.

Mamy to! kiedy już przygotujecie gotową masę pozostaję jedynie zwijanie tortilli i tu kolejność ma już znaczenie:)

Jeśli tortille jecie w domu to zaczynamy od podgrzania lekko zwilżonego placka na rozgrzanej, suchej patelni. Przekładamy go na kawałek foli aluminiowej i na tak przygotowaną tortillę nakładamy sos pomidorowo-paprykowy – możecie użyć gotowego sosu ze słoiczka, lub przygotować go samemu z pomidorów z puszki, albo sosu pomidorowego, papryki,kapki  ketchupu, chilli, soli i cukru:) wszystko razem miksujemy i gotowe:)

Jeśli tortille będziecie jeść na pikniku, w lesie, czy gdziekolwiek indziej, to po prostu spakujcie poszczególne produkty do pudełek i skręćcie je na miesiącu według naszych wskazówek. Nie róbcie tortilli na wynos wcześniej, bo namiękną i nie będą takie smaczne.

Dalej na posmarowaną sosem tortille kładziemy kapustę pekińską.

Kolejny etap to nałożenie warzywnego farszu, tak by u góry placka było więcej farszu, a na dole mniej.

Tak przygotowany placek polewamy sosem czosnkowym.

Tu także możecie użyć gotowego produktu, lub przygotować go samemu z jogurtu greckiego, majonezu, 2 -3 ząbków czosnku, soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce i łączmy z resztą składników.

Teraz czas na zwijanie placka. Składamy go z jednej i z drugiej strony pod skosem, tak by u dołu uzyskać w miarę możliwości szpic, a u góry szerszą formę.

To już prawie koniec, teraz pozostaje jedynie zawinięcie foli. Łapiemy za folię z prawej strony i mocno naciągając podwijamy pod lewą stornę tortilli, to samo robimy z lewą strona foli, tylko wciskając pod prawą stronę tortilli. Na koniec zaginamy dół foli, tak by sos nie wyciekał. I gotowe.

Smacznego!!!

A&M.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *